Domea.dk donerede et stort parti brugte computere af god kvalitet til Dansk Handicap Forbund (DHF), som selv sørgede for at rense dem for data, installere nye operativsystemer og sende dem videre til Ghana. I dag udgør computerne nerven og grundstammen i et helt lokalsamfund, der med et fingerknips er blevet handlekraftigt og up to date.
- Det her er så stor en succes, at vi er klar til at gøre noget lignende igen. Det er fantastisk at se den enorme betydning, det har fået. Vi har hjulpet til at flytte et lille lokalsamfund lysår frem i tiden, hvor de nu har mulighed for at udvikle sig og organisere sig bedre, fortæller adm. direktør i Domea.dk, Thomas Holluf Nielsen.
Domea.dk-computere gør gavn i Ghana
Domea.dk donerede et stort parti brugte computere af god kvalitet til Dansk Handicap Forbund (DHF). I dag gør computerne stor gavn i bl.a. den ghanesiske handicap-sektor.
Stor mangel på computere
Det var Niels Buster Norsk, frivillig og projektansvarlig hos Dansk Handicap Forbund, der oprindeligt fik idéen til projektet, som tog sin begyndelse allerede i 2013:
- Via et projektbesøg i Ghana blev jeg kendt med den store mangel på computere, der er i de fleste skoler. Computerundervisning er obligatorisk fra 1. klasse i Ghana, men rent faktisk har kun de færreste skoler nogle computere, og hvis det er tilfældet, er det oftest kun meget få og af meget ringe kvalitet, siger han.
Netop da DHF henvendte sig, havde Domea.dk over 100 computere stående i kælderen. Målet var ifølge DHF, at halvdelen af computerne skulle fordeles mellem de lokale organisationer af den ghanesiske handicaporganisation Ghana Society of the Physically Disabled (GSPD,) mens den anden halvdel skulle fordeles mellem syv skoler i byen Takoradi i det sydvestlige Ghana.
Fire måneder på havnen
Efter rensning blev i alt 106 køreklare maskiner - inkl. skærm, mus og tastatur - pakket i kasser med bobleplast og sendt med container til Ghana, hvor de ankom ved årsskiftet i 2014. Herefter fulgte et langt tovtrækkeri med myndighederne. Men efter fire måneder i en container på havnen var computerne endelig klar til at komme i brug.
I november 2014 rejste Niels Buster Norsk til Ghana for at dokumentere, hvordan det var gået med computerne, og han har siden udarbejdet en rapport om projektet. Hans konklusion er bl.a.:
- ... i sidste ende synes jeg, at det har været det hele værd, når man ser, hvor godt computerne bliver brugt, hvilken glæde de har skabt, og hvilken nytte de gør.
Sådan er computerne fordelt:
- 48 computere blev fordelt mellem fire skoler i Takoradi, hvor der nu er indrettet computer-laboratorier for skolernes ca. 1900 elever.
- 12 computere til T.J. Ahmadiyya Junior High School i Bolgatanga, hvor der ligeledes er oprettet et computerlaboratorium til skolens 150 elever.
- 26 computere til Nasco Foundation, der har oprettet et computercenter i byen Sawla, hvor i alt seks skoler med ca. 1300 elever har adgang til computerne. I aften-timerne arrangeres der computerundervisning for voksne.
- 20 computere til GSPD (den ghanesiske handicap organisation), som har fordelt dem mellem 15 lokalafdelinger, som dermed har opgraderet deres kapacitet. De kan nu bl.a. komme på nettet, lave regnskaber og lave bedre ansøgninger til lokale projekter.