Samarbejde skaber fællesskab og tryghed
Martin Rosenkreutz Madsen og Anders Hagedorn fra Supertanker fortalte om deres arbejde med at skabe tryghed i Charlottekvarteret i Hedehusene. De har udviklet en ny metode at samarbejde – eller samskabe – på. Frem for blot at parkere fx uroskabende unge i en klub, bliver de sammen med de øvrige beboere involveret i at skabe et trygt miljø i boligområdet – og i de omkringliggende områder. Det har mindsket utryghed og hærværk og fået flere unge til at tage et fritidsjob og en uddannelse.
Fremtidens frivillige stiller krav om fleksibilitet
På konferencens anden dag fortalte Vibe Klarup Voetmann, formand for Frivillighedsrådet, om de udfordringer bestyrelserne kan se frem til, når de skal rekruttere frivillige i fremtiden.
For selv om Danmark er et af de lande, hvor der er flest frivillige pr. indbygger, stiller fremtidens frivillige høje krav om fleksibilitet. Tendensen er, at færre ønsker at indgå i traditionelt forenings- og bestyrelsesarbejde. Der skal være mulighed for at deltage i enkeltprojekter, forklarede Vibe Voetmann og fortsatte:
- I skal som bestyrelser være parate til at motivere og lede frivillige, der ønsker at deltage i enkeltprojekter, men som ikke gider lange møder og dagsordener. Det kræver, at I skelner skarpt mellem arbejde i bestyrelserne og de enkelte projekter, som fremtidens frivillige har lyst til at engagere sig i, sagde Vibe Voetmann blandt andet.
En positiv tendens set med bestyrelsernes briller er dog, at fremtidens frivillige ikke i lige så høj grad som tidligere engagerer sig i ’de store sager’ som fx ’Red hvalerne’, men i højere grad er interesseret i at engagere sig lokalt.
Det er en fordel for de almene boliger. Men det kræver altså, at der er nogle afgrænsede projekter og aktiviteter at engagere sig i, lød det fra Vibe Voetmann.