Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

- Hvis man forestillede sig, at alle almene boligafdelinger i hele Danmark energioptimerede så meget, de ville, kunne de formentlig spare et trecifret millionbeløb.

Ovenstående forudsigelse kommer fra Benny Østerbye. Han er energikonsulent hos Energi & Miljø, som Domea.dk har et tæt samarbejde med.

- Men …, tilføjer han.

- Det er selvfølgelig altid en afvejning i forhold til økonomi.

Indregulering af varmeanlæg

- Derfor er det også de lavt hængende frugter, vi som udgangspunkt kigger på først. Det vil sige de optimeringer, der har en tilbagebetalingstid inden for tre år. Efterfølgende ser vi på tiltag med en tilbagebetalingstid på tre til seks år.

Læs historien om Boligselskabet Rosenvænget, der sparede 200.000 med rigtige energiløsninger, her

En overset besparelse er ex ’indregulering af varmeanlæg’. Det lyder måske kompliceret, men det er det egentlig ikke.

Indregulering af varmeanlæg betyder, at man sørger for, at det er den rigtige mængde vand, der kommer rundt i varmesystemet, hvilket også sikrer, at alle beboere har den varme, de skal bruge.

Det er især bygninger opført før år 2000 med såkaldte to-strengs anlæg, og med den gamle type radiatorventiler uden forindstilling, der kan optimeres.

Varm i toppen, kold i bunden

Dette opnås ved at justere på to områder; strengreguleringsventiler på hovedstrengene (dvs. de store varmerør i kælder og teknikrum) og så de små ventiler, der sidder bag termostaten på hver enkelt radiator.

Hvis alle ventilerne er indstillet korrekt, betyder det, at cirkulationspumpen ikke skal arbejde så meget, og at varmen vil blive fordelt korrekt. Dvs., at radiatoren er varm i den øverste del og kold i den nederste del.
 
- I det tilfælde taler man om, at varmesystemet er i vandbalance, fordi varmen er fordelt ensartet i alle boliger, forklarer Benny Østerbye.

Lav engangsudgift pr. radiator

For at nå dertil skal ventilerne være med såkaldt ’forindstilling’, og grundindstillingen skal være korrekt.

 - Det koster ca. 650 kroner pr. radiator, plus investering i strengregulering, hvis den ikke allerede er monteret.

 - Hvis der fx er fem radiatorer pr. bolig, kan du jo selv gange op for at finde en samlet pris i afdelingen, men det anbefales først at indhente et tilbud på strengregulering, siger Benny Østerbye.

Besparelse på 20 pct. +

Et varmesystem i balance vil i gennemsnit give en besparelse på varmeregningen på mellem 10-20 procent; og i enkelte tilfælde mere. Uanset om der varmes vha. olie, gas, eller fjernvarme.

I nogle tilfælde kan der også blive tale om en udskiftning af cirkulationspumpen for at opnå en yderligere besparelse, hvis cirkulationspumpen er for gammel.

En gammel cirkulationspumpe er som tommelfingerregel 10 år eller mere.