Forhindringer eller udfordringer
Udvikling sker ikke uden udfordringer – og nye almene lejligheder skabes ikke uden, at vi alle læner os ind og ser, hvad vi hver især kan bidrage med. Det er ikke nødvendigvis nemt, men gevinsten er stor – meget stor og måske ikke så svær at hente hjem.
Behovet for nye boliger går ikke væk af sig selv
København vokser med ca. 1.000 nye borgere om måneden, og kommunen forventer selv, at der er behov for at bygge 45.000 nye boliger de næste ti år. Heraf håber kommunen, at der kan bygges mindst 9.000 almene boliger i samme periode.
Når det går trægt med både nybyggeri og almene boliger, er det bl.a. fordi, det er svært at finde ledige byggegrunde – særligt til det almene, der ikke kan følge med de høje markedspriser. Efterspørgslen er stor – så hvorfor ikke gribe muligheden for at udnytte alternative byggemuligheder?
Reglerne behøver ikke være hugget i sten
Et nærmere eftersyn af de regler, der i dag forhindrer en realisering af tagbyggerier i eksisterende byggerier viser, at det ikke behøver at være så svært endda. Det kræver blot lidt politisk mod og vilje.
Parkering
Når det gælder parkering, er det rigtigt, at kommunen har et krav om et vist antal parkeringspladser, når der bygges nyt. Men kommunen har samtidig reduceret det samlede antal parkeringspladser i byen. En pragmatisk tilgang, som vel også kunne omfavne p-dækningen til det almene boligbyggeri? For beslutningen er politisk - og man kunne vel ligeså godt her spørge politikerne, hvad der er vigtigst: Boliger eller parkeringspladser.
Tendensen er jo allerede, at flere ønsker at bo alment i byen, og at det at bo i byen er vigtigere end materielle goder i form af mange kvadratmeter. Det samme må forventes at være tilfældet, når det gælder antallet af parkeringspladser.
Brandsikkerhed
Når det gælder brandsikkerhed, skal der selvfølgelig ikke gås på kompromis. Set med byggebriller er det en opgave, der kan løses, og byggebranchen har mange års erfaring med at løse sådanne udfordringer på fuld forsvarlig vis. Det kan vi selvfølgelig også løse, når det gælder om at udnytte tagetagerne i København.
De skrå tage og kvister
Endelig er der spørgsmålet om det visuelle udtryk af de bygninger, der kunne få etableret boliger under taget. Her er danske arkitekter jo berømte for at kunne finde innovative og smukke løsninger på udformningen af fremtidens boliger, også når det gælder tagboliger. Vi tror på, at vi i fællesskab kan skabe både smukt indpassede nye løsninger og udnyttelser af eksisterende tagetager, der respekterer vores fælles kulturarv.
Problemerne – eller de administrative barrierer – kan altså løses. Også af os i den almene boligbranche. En af vores kunder i København, Boligselskabet Domea København, er klar til at gå i gang med at udnytte tagetagerne i deres byggerier. Hvem venter vi på? Skal vi ikke bare se at komme i gang?