Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

– Vi kan ikke bygge sociale relationer, men vi kan bygge rammerne for, at de opstår.

Sådan sagde fremtidsforsker Jesper Bo Jensen på Domea.dks Landskonference den 9. juni 2017, da fremtidens almene boligliv stod på dagsordenen.
Og det er vigtigt at gøre noget, understregede han, for vores måde at være sammen på har ændret sig. I dag bygger vi endda, så man ikke lige render ind i hinanden i boligområdet – og det giver utryghed.

Fællesskabet har brug for førstehjælp

For 50 år siden fandt man omgangskredsen i lokalområdet - det var naboen; holdkammeraterne, man mødte i klubben, og gutterne på det lokale værtshus.
I dag kan vores venner sagtens bo længere væk, faktisk har vi i stigende grad mere med folk at gøre, der bor længere væk, end dem, der bor tæt på.

– Man skal ikke anstrenge sig med lokale fællesskaber – man møder folk i Brugsen og i børnehaven. Men en del af den struktur er væk i dag, og det skal I tænke over, når I bygger nyt. Der skal nye tiltag til for at få fællesskabet op at stå, rådede Jesper Bo Jensen til og opfordrede bl.a. til, at man udvikler og genskaber de sociale miljøer omkring boligerne, så man lettere lige løber ind i hinanden.

De unge gider ikke beboerdemokratiet

En anden og væsentlig del af fællesskabet og dermed den almene boligform, der står på spil, er beboerdemokratiet, for det vil og skal ændre sig. De unge gider det ikke i dets nuværende form.

– Lad beboerorganisationen være rygraden og giv mulighed for spontane og lejlighedsvise aktiviteter. Folk – og især de unge - gider ikke dagsordener og lange møder, og så er de svære at få til at deltage i dem, sagde fremtidsforskeren, der opfordrede til en fuldstændig omformning af beboerdemokratiet.

Netop de unge bliver nemlig en vigtig gruppe at gøre sig attraktiv for for den almene boligsektor. I dag og i fremtiden er man ung længere – og samtidig bliver det dyrere og dyrere at bo i byerne.

– Vi er teenagere, til vi er oppe i 30'erne, som Jesper Bo Jensen påpegede, og det betyder, at der går længere tid, før de unge etablerer sig og begynder at lede efter den murermestervilla, som så mange drømmer om. Han opfordrede i øvrigt til at tage de unge med på råd for at finde ud af, hvad det er, de vil.

Danmark har vokseværk

De unge vil nemlig gerne leje. Det samme vil især seniorerne – som i højere og højere grad begynder at flytte til byerne, når de er sidst i 50’erne.

I det hele taget bliver der flere borgere for den almene sektor at få fat i. I 2027, altså om bare 10 år, er Danmark vokset med 289.000 mennesker, så vi samlet set bliver over seks millioner indbyggere. Ser man på indkomsterne vil der ud af 3,51 millioner husstande kun være 500.000-600.000 af dem, der har en årsindkomst på over 750.000 kroner. Det er færre end hver femte.

– Der er brug for boliger, der ikke er alt for dyre, i fremtiden. Men I er nødt til at tænke anderledes, hvis I vil have folk til at bo i dem.