Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Det er en kompleks størrelse at stå med et byggeprojekt. Og allerede længe inden, man står på grunden og får mudder på røjserne, skal en hel del beslutninger træffes. Men hvordan har man lige forudsætning for at gøre det i en organisationsbestyrelse?

Hvor skulle man vide fra, hvilke typer af boliger der efterspørges om et par år, når byggeriet er færdigt? Om man bor i en tilflytter- eller fraflytterkommune, og hvilke behov kommunen har? Hvordan boligorganisationens egne ambitioner og planer passer ind i det? Og har vi overhovedet økonomi til det?

Det er en øvelse, man kan få hjælp til – og et godt sted at starte er at få besøg af Charlotte Nørbak, der er direktør for Byggeri og byudvikling i Domea.dk.

- Jeg vil gerne opfordre til et tættere samarbejde. Hverken vi eller boligorganisationerne kan udføre et byggeprojekt alene. Jeg kommer meget gerne ud og taler med jer om byggeri og byudvikling, siger Charlotte Nørbak og uddyber:

- Det er fx en stor styrke at være klædt på til at være proaktiv på styringsdialogmøderne med kommunen og kunne lægge et forslag på bordet. Dels bidrager man til samfundsudviklingen i kommunen, og dels får man indflydelse på projektet, der kan understøtte boligorganisationens mål og visioner.

Det gælder uanset, om det drejer sig om nybyggeri, renovering, modernisering af boliger, kvarterløft eller placering af byggeriet i byen.

Nørbaks deltagelse har gjort en forskel

Muligheden for at trække på Charlotte Nørbaks viden har organisationsbestyrelsen i Danske Funktionærers Boligselskab (DFB) netop gjort brug af. Hun deltog på organisationens bestyrelsesseminar.

- Jeg kan kun anbefale andre organisationsbestyrelser at benytte sig af den store viden, bygge-afdelingen i Domea.dk ligger inde med. Vi er alle lægfolk, så det er rart at få input fra professionelle. De har styr på det, og vi er utroligt glade for Charlottes optræden på vores seminar, der virkelig har givet os et indblik i, hvad de foretager sig i Byggeri og byudvikling, og hvad vi kan gå videre med, siger John Adelsteen Andersen, formand for organisationsbestyrelsen i DFB.

Kundechef i DFB, Carsten Pedersen, var også med på bestyrelsesseminaret, og håber, andre organisationer vil trække på byggedirektørens stærke faglighed.

- Den tætte dialog med bygge-afdelingen er meget værdifuld for både bestyrelsen og for kundechefen. Den giver tryghed for boligorganisationen og er med til at sikre, at det er de rigtige beslutninger, der bliver taget. For det er organisationsbestyrelserne, der bygger, det er ikke Domea.dk, og dermed bestyrelsesmedlemmerne, der træffer beslutningerne og tager risikoen, siger Carsten Pedersen.

Domea.dk's rolle er at støtte boligorganisationerne bedst muligt.

- Vi har et medansvar for, at bestyrelserne lever op til paragraf 6 i Almenboligloven, der forpligter almene boligorganisationer til at opføre, vedligeholde og modernisere boliger, siger Charlotte Nørbak og understreger, at man ikke behøver holde seminar for at få besøg af hende – mindre kan også gøre det. Og man behøver heller ikke dække et stort geografisk område eller have mange boligafdelinger, som DFB har.

Planen for Danske Funktionærers Boligselskab

For DFB har Charlotte Nørbaks besøg betydet, at de nu ved, hvad de skal gøre for at stå endnu stærkere på byggeområdet i fremtiden.

DFB bygger meget – og vil gerne blive ved med det. Lige nu har boligorganisationen gang i mere end 25 byggeprojekter af forskellig art fordelt over en stor del af Sjælland – og det kræver overblik. Derfor vil DFB nu i samarbejde med Domea.dk nedfælde en konkret udviklingsplan.

- Det er vigtigt, vi tager stilling til, hvad vi vil og får det konkretiseret i en plan for fremtiden. Også så fremtidige bestyrelsesmedlemmer har et overblik, og så vores administrator kender vores ønsker, siger John Adelsteen Andersen.