Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Når du på søndag måske både tænder et lys i adventskransen og brænder kalenderlyset ned over 1, kan du samtidig passende være med til at fejre Fælles nordisk røgalarm-dag.

Ja, sådan én er der faktisk. Dagen, den 1. december, skal minde os om at tjekke, om vores røgalarmer virker – eller om at købe en røgalarm, hvis ikke man har en.
Og det er ikke helt tilfældigt, at røgalarm-dagen ligger på den tid af året. Der er gang i køkkenerne, og vi tænder flere levende lys, når mørket trækker sig sammen udenfor. Lige præcis de to ellers hyggelige gøremål er årsagen til, at antallet af brande topper i vintermånederne.

- De par minutter, det tager at montere en røgalarm – eller de sekunder, det tager at teste den – er godt givet ud. En røgalarm kan redde liv. Og den søde juletid skulle gerne blive ved med at være sød uden afbrændte juletræer, flammende juledekorationer og ild i komfuret, siger Preben Christensen, der er sikkerhedskonsulent i Domea.dk.

En udsat tid

Røg spredes hurtigt, når der opstår en brand - og røgen er farlig. Har du sat en eller flere røgalarmer op, har du større chance for at opdage branden, inden den når at udvikle sig, så du kan reagere og enten forsøge at slukke branden eller ringe 1-1-2.

Udfordringen er, at mere end hver fjerde dansker fortæller, at de ikke har en røgalarm.

- Det er bekymrende, at så mange danskere ikke har opsat en røgalarm. Læg dertil, at der er over dobbelt så mange brande i december som i enhver anden måned i løbet af året – især på grund af de mange levende lys, vi tænder i perioden. Det gør julemåneden til en udsat tid i forhold til brandsikkerhed. Derfor vil vi gerne slå et slag for røgalarmer, så man ikke bliver en del af den kedelige statisk over brande i private hjem, siger Preben Christensen.