Selvom det har haltet lidt med grillvejret indtil nu, står både store og små grill klar på terrasser, altaner og i baggårde til at smide overfrakken og tage imod saftige bøffer og knasende grøntsager.
Måske ligger sidste sommers rekordlange grillsæson stadig frisk i erindringen, men alligevel kan det være en god idé at blive mindet om de forholdsregler, man skal tage, når man fyrer op i udendørskøkkenet.
- Midt i begejstringen over endelig at kunne rykke aftensmaden udendørs skal vi huske, at det er åben ild, farlig kulilte og evt. gas, vi har med at gøre. Og vi skal passe på os selv og hinanden ved at følge de gode råd, siger seniorkonsulent i den almene bygge- og boligadministration Domea.dk Preben Christensen, der beskæftiger sig med sikkerhed i hjemmet.
Det anslås, at brandvæsenet rykker ud til ca. 100 brande om året som følge af grillulykker. Hertil kommer de brande, danskerne selv slukker, og de skadestuebesøg, der følger med.
10 gode råd til at grille sikkert
- Stil grillen på et jævnt og fast grundlag – udenfor! Den skal generelt stå udenfor hele året og højst stå under et halvtag (når den er slukket!)
- Grillen skal placeres i sikker afstand til brandbart materiale, dvs. både bygninger, tørre planter, havemøbler osv. Sikker afstand er 1,5 meter
- Stil grillen langt væk fra åbne vinduer og døre, så de giftige dampe ikke trænger ind i huset
- Bruger du engangsgrill, skal den stå på et underlag, der ikke kan brænde, fx metal, sand eller beton. Engangsgrill bliver meget varme i bunden
- Brug optændingsblokke eller en elektrisk grillstarter, når du tænder grillen med kul. Brug ALDRIG brandfarlige væsker
- Forlad aldrig din grill, når den først er tændt, og hold børn og dyr væk fra den
- Er uheldet ude, og der er ild i grillen, skal du handle forskelligt, alt efter om du griller på gas eller kul:
- Brug et brandtæppe eller en brandslukker, hvis der er ild i gasgrillen. ALDRIG vand
- Brug gerne vand, hvis du griller med kul. Hav derfor altid en spand med vand stående ved siden af grillen - Er en af jer blevet forbrændt, så sørg for at holde det forbrændte område i vand, indtil I kan søge hjælp
- Når du er færdig med at grille, så husk, at gløderne stadig er varme, hvis du har grillet med kul. Det kan tage mere end et døgn, før aske og kul er helt koldt og kan smides i skraldespanden.
Har du gasgrill, skal den rengøres bagefter. Brande i gasgrill opstår typisk, fordi der går ild i fedtet fra mad eller madrester. Sørg desuden for at afmontere slangen til gassen efter brug - Har du altan, skal du først og fremmest tjekke reglerne for grill i din boligafdeling. Du skal derudover bruge fast brændstof, fx trækul eller træbriketter, eller du kan bruge gasgrill.
Der skal som minimum være en hel åben langside til det fri, og afstand til brandbart materiale og en evt. overbo skal overholdes. Har altanen trægulv, skal du stille grillen på et ikke-brandbart materiale