Ghettolisten, som første gang blev offentliggjort i 2010, baserer sig på en række kriterier for beboersammensætningen i almene boligområder. Den ser på, hvor stor en andel af beboerne som er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande. Men også f.eks. uddannelse, beskæftigelse og indkomst indgår.
I 2019 havde i alt 28 boligområder fået prædikatet ’ghetto’, hvoraf 15 var på listen over såkaldt ’hårde ghettoer’, hvilket betyder, at boligområdet har været på listen mindst fire år i træk.
Listen er blevet kortere
Med den aktuelle opdatering fra Transport- og Boligministeriet er ghetto-listen i år blevet kortere. De 28 boligområder er nu blevet til 15. Og flere af de områder, som før blev betegnet som hårde ghettoer, opfylder ikke længere kriterierne og er derfor helt røget af listen. Det gælder blandt andet Gadehavegård i Høje-Taastrup, Agervang i Holbæk, Finlandsparken i Vejle og Munkebo i Kolding.
Udviklingsplaner gennemføres
Det faktum, at flere boligområder ikke længere er på listen, betyder dog ikke, at arbejdet med at udvikle områderne stopper. Bebyggelserne skal nemlig fortsat følge den udviklingsplan, som er blevet lagt, slår ministeriet fast. Det ændrer dog ikke ved det glædelige faktum, at udviklingen går den rigtige vej, hvilket Domea.dk’s administrerende direktør Thomas Holluf Nielsen hæfter sig ved.
- Det er bestemt en positiv udvikling – og det kommer egentlig ikke bag på mig. Det er derimod et bevis på, at der mange steder i landet arbejdes målrettet med at fremme en sund udvikling af boligområderne. Både i boligorganisationerne, ude i de lokale boligafdelinger og hos kommunerne bliver der gjort en omfattende boligsocial indsats, siger Thomas Holluf Nielsen.
Han glæder sig også over, at ét af de områder, som ikke længere er at finde på listen, er Gadehavegård i Høje-Taastrup, som hører til boligselskabet DFB og administreres af netop Domea.dk.
- Vi oplever, at der over den seneste tid er sket en positiv udvikling Gadehavegård. Og det bliver nu bekræftet med den seneste opgørelse. Det glæder vi os selvfølgelig over, og så gælder det selvfølgelig om at fastholde den positive udvikling, som er igangsat, siger han.
Samtidig forstår han også godt de beboere, som har lidt svært ved at mobilisere den helt store begejstring.
- Det er deres hjem det handler om – og nogle bor i lejligheder, som skal nedrives, sælges eller lægges sammen. Og det faktum påvirkes jo ikke af, at pilen nu peger i den rigtige retning for det samlede område.