I 2030 skal Danmarks udledning af drivhusgasser være reduceret med 70% sammenlignet med niveauet i 1990. Byggeriet står for 30% af CO2-udledningen og 40% af det samlede energiforbrug. Så det helt nødvendigt med en handlingsplan, hvor også byggeriet bidrager til at nedbringe klimabelastningen og ressourceforbruget.
Og spørger man administrerende direktør i Domea.dk Thomas Holluf Nielsen, så er det langt hen ad vejen en god aftale, regeringen netop har landet. Den stiller dels de nødvendige krav til leverandørerne og samtidig også til bygherrerne om at efterspørge de bæredygtige løsninger. Men, som han pointerer, hvis vi skal lykkes, så er der behov for at samtænke anlæg- og driftsøkonomien i endnu højere grad end i dag, hvor vi oftest er tvunget til at tænke for kortsigtet:
”Det nytter ikke noget på sigt, så længe anlægsloftet forhindrer, at vi kan træffe de rigtige og bæredygtige valg i byggefasen. Man er nødt til at se på det samlede billede – hvad byggeriet koster både i anlæg og i drift over hele byggeriets levetid. Ved at investere mere i byggeriet i anlægsfasen, kan vi indarbejde mere intelligente løsninger og derved sikre et langt større bæredygtigt afkast på den lange bane”, påpeger han.
Regeringens nye aftale beskriver en lang række initiativer, som til sammen skal begrænse byggeriets klimapåvirkninger og ressourceforbrug. Aftalen omhandler også renovering, men hovedfokus er på nybyggeri, og et af de mest markante tiltag er indfasningen af et CO2-loft allerede i 2023 for større nye bygninger.
"Her bliver det interessant at se målene for CO2-loftet og hvordan det i praksis skal udmøntes," siger Thomas Holluf Nielsen, der er glad for at se, at også genanvendelse indgå i initiativet.
Dataunderstøttelse og digitalisering
Den nye bæredygtighedsaftale indebærer også, at der skal udvikles mere retvisende miljødata for materialer, hvilket skal bidrage til præcise beregninger af byggeriets klimabelastning. Og netop dataunderstøttelse er afgørende, forklarer Thomas Holluf Nielsen:
”Jo mere teknologi, vi kan indarbejde i form af fx sensorer, jo mere intelligent byggeri får vi, og så kan vi også drifte og vedligeholde byggeriet klogere og dermed bidrage væsentligt til den bæredygtige omstilling. Vores pointe er, at vi ved for lidt om vores byggerier i dag. Vi har brug for mere faktabaseret viden og data for at kunne udnytte vores ressourcer smartere. Og det gælder i den grad også nuværende byggeri og ikke kun, når vi bygger nyt. Dét må vi ikke overse og det er en opgave skal vi løse”.