Den udvikling repræsenterer en udfordring for byggebranchen generelt, og i særdeleshed for det almene boligbyggeri, som i forvejen arbejder med stramme budgetter og faste rammebeløb.
- Lige nu er der mangel på træ, mangel på stål og forlængede leveringstider på betonelementer. Det er alt sammen med til at presse priserne i vejret. For os i det almene er problemet, at vi står med nogle budgetter og rammebeløb, som slet ikke kan følge med den prisudvikling, siger Charlotte Nørbak, som er direktør for byggeri og byudvikling i Domea.dk.
Kan sætte byggeprojekter i stå
Skrækscenariet er, at prisernes himmelflugt sætter de mange byggeprojekter i stå eller at der skæres på kvalitet og ambitionsniveau over en bred kam, simpelthen fordi man ikke kan holde budgetterne. Sidstnævnte er vel at mærke ikke bare en teoretisk udfordring, fortæller Charlotte Nørbak.
- Lige nu har vi et konkret eksempel i Nordjylland, hvor vi står med et bæredygtigt byggeri, som er udbudt med en trækonstruktion. Her gik licitationen 30 procent over rammebudgettet og for at byggesagen ikke skulle gå i stå, med uoverskuelige udgifter til boligorganisationen til følge, har vi måtte genudbyde byggeriet med en traditionel tung facade. Det er en direkte konsekvens af de stigende priser, vi ser nu, og det er alle parter selvfølgelige ærgerlige over,” siger hun.
Dette eksempel viser, at bæredygtighed og grønnere byggeri må ofres, og det harmonerer slet ikke med samfundets høje og nødvendige ambitioner om en grøn omstilling.
Kalder på politisk handling
Høje byggepriser, høje grundpriser og nu også en voldsom prisstigning på byggematerialer. Det er alt sammen noget, der presser byggeriet og den almene branche, der bygger for en bred gruppe af mennesker, også dem som ikke har en tung pengepung. Især når det gælder nybyggeri er det her en alvorlig udfordring, som kalder på politisk handling, forklarer Thomas Holluf Nielsen, som er administrerende direktør i Domea.dk.
- De i forvejen stramme rammebeløb for nybyggeri kan slet ikke rumme så store prisstigninger. Fortsætter det, så risikerer vi dårligere kvalitet, et lavere ambitionsniveau – for eksempel når det gælder bæredygtige løsninger – og vi risikerer også, at vi slet ikke får bygget nok nyt. Og det vil være katastrofalt. Der er nemlig brug for flere gode almene boliger, siger han og fortsætter:
- Tiden er til at tænke nyt. Vi har en historisk lav rente, men reglerne siger, at vi skal finansiere på helt samme måde som for mere end et årti siden. Det holder ikke, siger han.