Hvornår og hvor meget?
Noget af det, som for alvor bliver vigtigt i fremtiden, er at få skabt et samlet digitalt overblik over bygningsmassen hos kunderne. Når man drifter flere ejendomme, er der nemlig væsentlige fordele ved at vide, præcis hvornår facaderne skal males, vinduerne udskiftes eller tagene efterses. For når først det overblik er til stede, er det alt andet lige nemmere fx at købe rettidigt ind – og i de rette mængder – eller at lave skarpe udbud, når man lægger drifts- og vedligeholdelsesopgaver ud til samarbejdspartnere.
Det virker måske meget enkelt. Og hvis man spørger den nye chef for området, behøver det faktisk heller ikke være raketvidenskab.
- Hvis man bruger de eksisterende teknologiske muligheder klogt, bidrager de til en større viden og et bedre overblik over bygningsmassen – og dermed også til, at vi træffer gode beslutninger til gavn for kunderne. Vi trækker så at sige en masse usikkerheder og gætværk ud af ligningen, forklarer Per Klitte.
Effektiv drift og bæredygtighed går hånd i hånd
Trods de åbenlyse fordele ved at arbejde målrettet med digital bygningsdrift, er bygge- og anlægssektoren i dag blandt de mindst digitaliserede sektorer i Danmark. Og derfor er der også et stort potentiale. Alene herhjemme forventes det, at vi ville kunne spare et tocifret milliardbeløb årligt, hvis vi havde en fuld digital håndtering af bygninger, fremgår det af Bygherreforeningens rapport om digitalisering af byggeriet fra 2020.
- Vi er glade for at få en stærk digital kompetence ombord til at understøtte det gode arbejde, der allerede er i gang i vores drift. Det er noget, vi har brug for og et vigtigt led i bestræbelserne på at understøtte en endnu mere effektiv digital drift og sætte yderligere gang i arbejdet med at udvikle bæredygtige løsninger til vores kunder, siger regionsdirektør Uffe Andreasen.
Behovet for et bedre digitalt overblik gør sig således også gældende, når Domea.dk sammen med sine kunder skal træffe grønne og bæredygtige valg. Byggeriet står nemlig for 30% af CO2-udledningen og 40% af det samlede energiforbrug herhjemme. Og derfor har vi brug for et mere databaseret og faktuelt grundlag for, hvordan vi bedst bidrager til at nedbringe klimabelastning og ressourceforbrug.
Per Klitte kommer fra en stilling som direktør og medejer af Eseebase, en it-virksomhed, der leverer løsninger til digital bygningsdrift og vedligehold.
Han bliver en del af teamet Digital forretningsudvikling i Domea.dk og kommer til at arbejde fra Landscenteret i Vejle. Selv er han bosat i Silkeborg med sin familie.