Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Journalist og tv-vært Louise Wolff havde snøret løbeskoene og stod på spring til at styre debatter, præsentere oplægsholdere og ikke mindst engagere salen, da Domea.dk’s Landskonference – bogstaveligt talt – løb af stablen i weekenden på Hotel Nyborg Strand på Fyn.

Bevæbnet med mikrofon og fart i benene var Louise rundt i salen til de mange beboerdemokrater, der bød ind med spørgsmål og kommentarer til det tema, som var overskriften for Landskonferencen: ’Vores sociale ansvar – lige nu og i fremtiden’.

Hvor meget ansvar kan – og skal – det almene tage?

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) var med på video, og både hun og dagens næste oplægsholder, Solveig Råberg Tingey, som er viceadministrerende direktør i brancheorganisationen BL, slog fast, at vi i det almene er gode til at tage ansvar. Og at det i vid udstrækning allerede er en integreret del af dagligdagen rundt om i landet.

I den efterfølgende paneldebat, hvor Solveig Råberg Tingey deltog sammen med projektchef Gunvor Christensen fra VIVE og administrerende direktør i Domea.dk Thomas Holluf Nielsen var budskabet:

- Det offentlige kan ikke løfte det hele. Vi skal i den almene sektor, som en del af velfærdssamfundet, bidrage. Ellers kommer vi ikke til at løse opgaverne, sagde Solveig Råberg Tingey.

Og vi gør allerede rigtigt meget, sagde Thomas Holluf Nielsen og supplerede:

- Boligselskaberne har redskaberne og evnerne til at løfte flere sociale opgaver og blive en endnu større bidragsyder til udvikling af vores velfærdssamfund. Og vi kan med fordel søge partnerskaber for at løse dem. Vi skal have flere konkrete indsatser, som styrker de lokale fællesskaber og fx giver mindre ensomhed. Vi kan tænke det sociale aspekt ind i mange flere sammenhænge. Men vi skal samtidig sikre, at det ikke er beboerne, som skal betale prisen.

Hvor meget kan vi tage os af?

Netop økonomien er den helt store udfordring, lød det også fra Gunvor Christensen. En anden er måden, vi har skruet vores velfærdssamfund sammen på.

- Som samfund har vi lettest ved at håndtere, når mennesker, der har brug for hjælp, passer ind i nogle specifikke kasser. Problemet er, når borgere har brug for hjælp på tværs af de kasser – når forskellige systemer skal tale sammen, sagde hun.

Og det budskab talte ind i noget af det, der optager deltagerne – på konferencen og ude i boligområderne til hverdag. For hvor meget kan vi tage os af, når vi ikke har de faglige kompetencer til det?

Skal vi tage os af borgere med store behov, der har brug for specialiseret hjælp? Kan – og skal – vi kunne rumme dem? Lød det bl.a. fra salen.

En kæmpe indsats i Sundtoften

Et sted i Danmark, hvor beboerdemokraterne allerede gør en kæmpe forskel, er i Boligselskabet Vendersbos afdeling Sundtoften i Nykøbing Falster. Og til stående klapsalver gik en fire mand m/k høj delegation med formand Claus Olsson i spidsen på scenen som vindere af Bæredygtighedsprisen 2023.

I Sundtoften spiser de sammen, de har et hav af sociale arrangementer, de læser avisen op for hinanden – de kender hinanden, og de kommer hinanden ved. Hver dag. De har et alt overskyggende fokus på at komme ensomhed til livs. Og det er alt sammen medvirkende til, at det netop blev Sundtoften, som løb med årets bæredygtighedspris.

Med prisen følger 40.000 kr. til at fortsætte arbejdet med bæredygtige – og sociale – tiltag, og de skal hurtigt få ben at gå på, fortalte Claus Olsson, for de står ikke stille ret længe ad gangen i boligområdet.

Faktisk er et af de næste arrangementer, der er på trapperne, motionsbanko. Og så er det bare med at kridte skoene og gå på jagt efter lodderne på den 3,6 km lange rute.

Et særligt socialt ansvar

På konferencens anden dag havde Louise Wolff snøret skoene igen, men de indledte dagen med en stille vuggen til morgensangen ’Forårsdag’ af Anne Linnet.

Til at synge for havde sanger, skuespiller – og blikkenslager – Jimmy Jørgensen indtaget scenen sammen med sin guitarist Boi Holm.

Og derefter delte Jimmy Jørgensen sin egen gribende fortælling om en barsk opvækst i det almene boligområde Stilledal i Vanløse, hvor han kæmpede med at finde sin vej og i vid udstrækning var overladt til sig selv – og hvor en kærlig morfar og en opmærksom overbo var nogle af de få positive holdepunkter. I sidste ende blev musikken hans vej ud.

Og netop musikken akkompagnerede hans fortælling.

En fortælling, som talte lige ind i, hvorfor det er så vigtigt at tage hånd om netop de unge drenge i udsatte boligområder. Og både den del og konferencen i det hele taget bandt Maria Kavita Nielsen en sløjfe på. Hun er grundlægger af og direktør i Mind Your Own Business, som engagerer drenge fra udsatte boligområder i alderen 13-19 år. De går igennem et otte-måneders forløb, hvor de lærer at starte deres egen mikro-virksomhed.

Og det gør en stor forskel for drengene. De får selvtillid, de får noget at lave, de får en tro på, at de kan noget – de begynder at drømme om fremtiden.

Det håb og den indsigt forplantede sig også i salen. For det batter at gøre noget …

Som en af beboerdemokraterne efterfølgende sagde, da Louise fik fut i skoene igen og kom rundt i salen:

- Hvis nogen inden konferencen havde spurgt: Tager I socialt ansvar? Havde jeg nok svaret: Nææhh … Men nu, når jeg tænker mig om, så gør vi faktisk. Vi tager på ture sammen, vi mødes til fælles arrangementer i boligafdelingen osv.

har det almene et særligt socialt ansvar?

- I går ville jeg nok have sagt nej, men det tror jeg faktisk, vi har. Vi kan bygge og skabe rammerne, så vi kan have plads til alle og til at være noget for hinanden, lød det bl.a. fra salen.

Til sidst bad administrerende direktør Thomas Holluf Nielsen om ordet:

- Jeg sidder glad og bevæget tilbage efter de her to dage. Sammen gør vi en forskel. TAK for jeres indsats.


Billedgalleri

Klik på pilen i siden af billedet herunder, og kom til det næste (computer). Eller swipe til venstre eller højre (tablet og smartphone). Foto: Jacob Ljørring

2023Generalfors JL 8905 900
2023Generalfors JL 9202 900
2023Generalfors JL 8125 900
2023Landskonf JL 0256 900
2023Landskonf JL 9744 900
2023Landskonf JL 9800 900
2023Generalfors JL 7854 900
2023Generalfors JL 7556 900
2023Generalfors JL 8004 900
2023Landskonf JL 9603 900
2023Landskonf JL 9844 900
2023Generalfors JL 7811
2023Generalfors JL 8951 900
2023Generalfors JL 9447 900
2023Prisudl JL 0408 900
Jimmy 900
Maria 900
2023Generalfors JL 7834 900