Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

ESG er et begreb, som breder sig som ringe i vandet for tiden. Alle store kommercielle virksomheder skal til at rapportere på deres bæredygtighed på samme måde, som når de aflægger et finansielt regnskab. Det handler om gennemsigtighed i virksomhedens ageren inden for miljø og klima (E), sociale forhold (S) og ledelse (G).

Den almene branche er endnu ikke omfattet af krav om rapportering på ESG, men vi bliver ramt indirekte. For hele samfundet rykker sig i en retning, hvor alle organisationer forventes at kunne redegøre for deres samfundsansvar.

- ESG rammer alle på en eller anden måde. Så vi har besluttet at være på forkant. Men det er svært for den enkelte boligorganisation at sætte sig ind i det formelle grundlag, gennemføre analyser, finde målepunkter og understøtte det hele med data. Og hvis vi alle gør det på hver vores måde, bliver værdien af målingerne alt andet lige mindre. Derfor har Domea.dk taget initiativ til at samle branchen om en fælles bæredygtighedsstandard, herunder ESG-rapportering, siger Ulla Jensen, der er ESG-chef i Domea.dk og leder af AlmenKompas-sekretariatet.

Grundigt forarbejde

Hun glæder sig over, at AlmenKompas netop har nået en markant milepæl, nemlig lanceringen af de første 14 ESG-målepunkter.
Se målepunkterne på AlmenKompas.dk.

Vejen til at prioritere de første målepunkter er gået gennem et stort forarbejde med analyser, workshops, interviews og events. For at sikre et solidt fundament for det videre arbejde har projektet samlet værdifulde input og tryktestet målepunkterne både i den almene branche og blandt de vigtigste samarbejdspartnere.

Ambitionen er, at AlmenKompas vil gøre det lettere for hele branchen at sætte bæredygtige ambitioner samt at måle og rapportere på indsatserne. Dermed bliver projektet også en genvej for Domea.dk til at nå endnu længere på den bæredygtige rejse.

- Vi har store ambitioner i Domea.dk. Og når man kigger ud over både kunder og egen forretning, så der virkelig mange bæredygtige indsatser inden for miljø, sociale indsatser og ledelse. Men ligesom alle andre mangler vi data, der giver et godt overblik, og som er samlet ét sted. Det får vi gennem AlmenKompas. Samtidig får vi mulighed for at sammenligne med resten af branchen, siger Ulla Jensen.

Fra målepunkter til handling

I den kommende tidarbejder sekretariatet sammen med Landsbyggefonden og en række eksterne eksperter på at omsætte målepunkterne til brugbar data i Det Almene Datavarehus. Samtidig begynder en proces med at designe et dashboard. Målet er at skabe en indbydende brugerflade, så de kommende brugere kan trække data ud på en overskuelig og let anvendelig måde.

Projektet er finansieret med midler fra Landsbyggefonden og Forenet Kredit, som sikrer, at al viden og alle værktøjer bliver stillet gratis til rådighed for branchen.