Hvis jeg vækker dig midt om natten og spørger: Hvorfor renovere i stedet for at bygge nyt? Hvad vil du så svare? Et forsigtigt gæt er, at svaret vil være: Bæredygtighed. Som i et bidrag til den grønne omstilling.
Og det er det også. For både ressourceforbrug og CO2-aftryk er markant lavere, når vi renoverer eller transformerer frem for at rive ned, bortskaffe og bygge nyt. Men det handler ikke kun om miljø. Vi skal hele vejen rundt og angribe processen fra et helhedsorienteret perspektiv.
For det handler i høj grad også om livet mellem husene, det handler om mennesker. Om at fastholde og udbygge en social bæredygtig tilværelse for beboerne.
Det fortæller Signe Sønderskov i dette interview i anledning af, at hun er blev udpeget til nomineringsudvalget for Renoverprisen, der hylder de bedste renoveringer i Danmark.
Det sker i en tid, hvor vi renoverer mere og mere for vores kunder. Signe Sønderskov anslår, at hun og hendes kolleger bruger 70 pct. af deres arbejdstid på renoveringssager.
Og hvorfor så ikke se på de overvejelser (med indbyggede benspænd), vi har, når vi angriber en byggesag – og hvor vi gerne vil ende.
Et andet mindset
Renovering af vores kunders eksisterende bygninger vil ofte være at foretrække for de mennesker, der bor i boligerne, i stedet for at rive ned og bygge nyt. Det er i langt de fleste tilfælde billigere at renovere og dermed mere bæredygtigt for boligselskabernes økonomi – og i sidste ende for beboerne, der betaler til gildet via huslejen. Og så ligger der mindst lige så stor menneskelig værdi i det velkendte.
- Vores kunder har nogle udmærkede bygninger i forvejen, og der er meget givet i det eksisterende. Boligerne er en del af en by, der er sjæl og levet liv i området – det handler om det, man fylder boligområdet ud med. Det handler om livskvalitet for de mennesker, der bor der, siger Signe Sønderskov.
Der er stadig situationer, hvor den rigtige løsning er at gå mere dybdegående til værks og ’starte forfra’ ved at rive ned og bygge nyt – og her skal vi så bringe det samme perspektiv om bæredygtige og langtidsholdbare løsninger i spil. Det kommer vi tilbage til.
Men. For sådan et er der også, når det handler om at gentænke det eksisterende. For vi mennesker er den største barriere for at lykkes med netop det. For det ligger ikke nødvendigvis først for at foretrække en renovering, hvis vi selv som beboere skulle stå med valget.
- Mange opfatter nyt som bedre. Men vi skal begynde at se kvalitet og æstetik i noget gammelt. Det gælder os alle – også samfundets smagsdommere, der må tage en dyb indånding og revidere, hvad der er smukt. Vi skal være bevidste om alt det, vi får foræret ved at bygge videre på noget eksisterende. Vi bliver fattigere, hvis ikke vi bevarer, siger Signe Sønderskov og pointerer, at en vigtig del af opgaven derfor også er at involvere beboerne i renoveringsprocessen.