Fællesskabet og fællesskabsånden er en af grundpillerne i det almene. Vores bolig og nærmiljø betyder rigtig meget i vores hverdag. Og derfor har vi også en unik mulighed for at bidrage positivt dér, hvor det virkelig kan gøre en forskel.
Undersøgelser gennemført af Realdania peger på, at ens hjem, naborelationer og nærmiljøet er afgørende for vores livskvalitet. Det handler bl.a. om, hvorvidt det fysiske miljø inviterer til, at naboer møder hinanden på fælles- og udearealer, og at vi lærer hinanden at kende. Det skaber nemlig tryghed blandt naboer, en følelse af at høre til og i sidste ende livskvalitet for den enkelte.
Derfor vil vi på Landskonferencen i år sætte fokus på, hvordan vi som boligorganisationer kan være med til at give grobund for gode fællesskaber. Det er nemlig ikke alene godt for den enkelte – det kan i mange tilfælde også have en positivt afsmittede effekt på boligorganisationerne.
Beboere, der trives og har det godt med deres naboer, er typisk mindre ensomme og måske også mindre tilbøjelige til at kaste sig ud i nabostridigheder. Ofte vil de også være mere motiverede for at deltage aktivt i beboerdemokratiet og engagere sig i et forpligtende fællesskab. Så der er mange gode grunde til at se på, hvordan vi kan blive bedre ’fællesskabere’.
Men hvad er det, der kendetegner de gode fællesskaber? Og hvordan griber vi det an, hvis vi gerne vil skabe flere eller bedre fællesskaber? Hvordan kan vi som boligorganisationer være med til at skabe rammerne for gode fællesskaber og på den måde være med til at forbedre livskvaliteten hos de almene beboere?
Det er spørgsmål som disse, vi skal dykke ned i på Landskonferencen i år. Og vi får inspiration og input med på vejen fra spændende gæster og gode diskussioner og dialoger med hinanden.