Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland
- Når vi synger, trækker vi vejret i takt – vi får en fælles puls. Uanset om man vil det eller ej, er man i et fællesskab.
Sådan indledte sangerinde og korleder Katrine Muff Landskonferencens dag to og dagens første programpunkt: fællessang. Og de tæt ved 300 beboerdemokrater, der var mødt op på Hotel Nyborg Strand, stemte i med de – for nogle – lettere morgenrustne stemmer til bl.a. ’Svantes lykkelige dag’, ’Lyse nætter’ og ’Vårvise’.
Bag klaveret sad journalist og tv-vært Johannes Langkilde, som også var konferencier på konferencen.
Under coronapandemien var makkerparret fast inventar i mange danske stuer hver fredag til ’Fællessang – hver for sig’. For der sker noget, når vi synger sammen. Og den samhørighed, som danskerne følte med hinanden i den time, hvor der blev sunget i forening fra stuer, altaner, parker og mange andre steder, bragte Katrine og Johannes med sig på scenen i Nyborg.
- Der sker noget fantastisk, når vi synger. Det er svært at være sur på hinanden imens, som Johannes formulerede det.

Der skal være en grund til, at vi er sammen

Netop den rummelighed, som fællesskabet skaber, var en af forfatter Tor Nørretranders’ centrale pointer. For andre mennesker er grundlæggende irriterende, som forfatteren – med et glimt i øjet – havde formuleret det fra scenen dagen før.
Kort forinden havde formand for Domea.dk Poul Rasmussen budt velkommen til Landskonferencen og årets tema ’Fællesskaber’. Hvad kendetegner de gode fællesskaber? Hvad gør vi, hvis vi gerne vil skabe flere? Hvordan kan vi som boligorganisationer blive bedre til skabe rammerne for gode fællesskaber? Spurgte formanden. For man ved, at gode fællesskaber er afgørende for vores trivsel og livskvalitet.
Tor Nørretranders havde et bud.
- Der skal være en grund til, at vi er sammen. Irritationen bliver for stor, hvis vi er sammen bare for at være sammen. Gå ud og gør noget, fordi du synes, det er vigtigt og sjovt – ikke for at være sammen med andre. Den individuelle glæde er forudsætningen for fællesskabet. Vi gør noget – og derfor er vi sammen. Så kan man bedre tolerere, hvis nogen i gruppen er irriterende, sagde Tor Nørretranders, der minder om, at vi mennesker har mange nuancer og er noget for nogen, mens vi er noget andet for andre.
- Man har mange relationer i et lille fællesskab, og man møder hinanden i forskellige situationer og sammenhænge. Det kan godt være, man kan være en dum nabo, men en god forælder, der har noget fornuftigt at sige til forældremødet i den klasse, jeres børn går i. Vi skal lære ikke kun at tænke én ting om et menneske – et menneske er mange ting, sagde Tor Nørretranders, der rådede til, at man skaber muligheden for, at folk går sammen uden at fortælle dem, hvad de skal gøre, og hvad resultatet skal blive.
- Måske er det også sådan, når man skaber boliger? Kan man levne plads til, at beboerne sætter deres eget præg? Eller sagt på en anden måde: Der skal være mulighed for, at beboerne kan gøre noget, som de er fælles om. Det handler om at gøre det nemmere at finde noget at være sammen om og huske, at ingen har det overordnede ansvar i et fællesskab: Vi regulerer ting sammen – vi er fælles om at gøre det.

Borgerne skal selv skabe fællesskaberne

Det var en pointe, som Mia Felbo-Kolding greb. Hun fulgte efter Tor Nørretranders på scenen og fortalte om Fællesskabsby Ringsted, som hun er projektleder på.
Projektet, der har taget sin begyndelse i Ringsted, men som skal udbredes til resten af landet, har til formål at synliggøre eksisterende fællesskaber i et område og bidrage til, at nye fællesskaber kan spire frem. Kort og godt for at højne trivslen og bidrage til en øget livskvalitet blandt borgerne.
- Men vi laver ikke fællesskaberne i projektgruppen. Vi inspirerer borgerne i byen til at lave dem, så fællesskaberne ikke falder, når vi tager afsted, sagde Mia Felbo-Kolding og fortalte, hvordan de arbejder med, at borgerne skal indtage rollen som vejviser til fællesskaber. Fx når frisøren får en borger i stolen, som hun/han fornemmer måske ikke helt trives, og som gerne vil fællesskabet – så bliver frisøren klædt på til at vise vej til et fællesskab.
- ALLE kan vise vej. Alle, som taler med mennesker, kan vise vej, sagde Mia Felbo-Kolding og fortalte, at man ikke behøver være en hel by for at bruge redskaberne i Fællesskabsby-konceptet. Det kan skaleres ned og bruges i fx et boligområde.

Magi i Svendborg

Et boligområde, hvor beboerne om nogen har gjort en forskel for sig selv og hinanden, finder man i Svendborg. I seniorbofællesskabet Søkilde Huse har de et hav af arbejdsgrupper og interessegrupper, som beboerne selv har skabt. Nogen kan godt lide at danse – så de har skabt en dansegruppe, nogen kan godt lide at spille bordtennis – så de har lavet en bordtennisgruppe, andre kan godt lide at hygge – så de har skabt en hyggegruppe.
I spidsen står Sven Erik Frederiksen. Ikke i spidsen for aktiviteterne eller i spidsen for fællesskabet, men som formand i spidsen for afdelingsbestyrelsen, for, som han siger, at sikre, at der ikke er noget, der løber af sporet. For fællesskaberne opstår nærmest af sig selv, hvis man altså giver dem plads.
- Det er magi, tror jeg, som han siger i den video, som blev vist på Landskonferencen om livet i Søkilde Huse.
Det gentog Sven Erik fra scenen i Nyborg, hvor han fortalte, hvordan beboerne selv har været med til at sætte rammerne for deres bofællesskab, inden de flyttede ind for tre år siden. Hvad vil vi? Hvilke værdier vil vi leve efter? Hvilke regler vil vi have? Og det store engagement fra hele gruppen har givet pote.
- Meget få kendte hinanden for bare tre år siden – nu er vi næsten som én stor familie. Jeg har altid haft mange relationer, men det her er noget helt unikt. Vi er 95 i bebyggelsen, og jeg har i hvert fald fået 90 nye venner, fortalte Sven Erik Frederiksen.
  
Mød beboerne i Søkildehuse i Svendborg.

Vi vil hjem og skabe flere muligheder for fællesskab

Det misundelsesværdige fællesskab i Svendborg inspirerede også andre i salen til at gå hjem og kigge på, hvordan fællesskabet har det hos dem.
Som et sidste punkt på dagsordenen på årets landskonference, fik beboerdemokraterne mulighed for at summe sammen om, hvad de tager med sig hjem. Og i Villabyerne i Solrød var man ikke i tvivl:
- Værdier og fællesskab er noget, vi skal hjem og tale mere om. Vi vil skabe flere muligheder for, at beboerne kan engagere sig. Vi vil få skabt nogle kerneværdier og blive klogere på, hvad vi gerne vil stå for.
For ja, det er, når vi er sammen om noget, at magien opstår.