Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

– Når jeg er på biblioteket, ser jeg danske forældre sidde og læse med deres børn. Det har jeg ikke med fra mit hjemland. Jeg kan se, at det giver en helt anden samtale med barnet, når de ikke kun taler om hverdagsting. Og så giver det nærvær og en stærk tilknytning. Det vil jeg også gerne give til mine egne børn, siger Naima Yusuf Mohamed, der i slutningen af maj modtog Domea.dk’s bæredygtighedspris 2024 for sit arbejde med højtlæsningsgrupper.

Naima bor i Klintemarken i Svendborg, hvor hun arrangerer højtlæsning for forældre og børn i børnehavealderen. Højtlæsningen foregår i boligområdernes fælleshuse og hjælper med sprogforståelsen. Ved at få læst højt og være med til ordlege og sang styrker børnene deres muligheder i forhold til uddannelse og arbejde, ligesom de bliver bedre til at indgå i sociale relationer og fællesskaber.

– Jeg har en pige på snart fem år. Hun skal snart starte i skole, men som tosproget er hun ikke helt så god til dansk som de andre børn. Så jeg undersøgte, om der var nogle tilbud om højtlæsning til tosprogede børnehavebørn. Det var der ikke, siger Naima, som også fandt ud af, at hun ikke stod alene med sit behov. Heldigvis var der hjælp inden for rækkevidde.

Tilknytning via læseoplevelser

Sammen med ni andre boligområder i Svendborg er Naimas boligafdeling en del af en boligsocial helhedsplan. Beboere, ansatte i boligselskaberne, Svendborg Kommune og eksterne parter arbejder sammen om at gøre boligområderne til steder med god trivsel gennem nære, lokalt forankrede indsatser tæt på områdets beboere. Og det var i helhedsplanen, at Naima fik hjælp til at få gang i højtlæsning for børn og forældre – på dansk.

– Jeg spurgte i børnehaven og blandt venner og fandt ud af, at andre havde samme behov som mig. Vi fik lov at bruge fælleshusene i området, og en af mine veninder fra Dansk Flygtningehjælp sagde ja til at hjælpe. Hun er pædagog og lærer og har forstand på læsning. Så nu læser hun for børnene og deres forældre hver onsdag, fortæller Naima, som kom til Danmark fra Somalia for 10 år siden.

Afdelingen, som Naima bor i, har sammen med Jægermarken – en anden af Boligselskabet Sydfyns afdelinger – taget et stort ansvar for at iværksætte en række sociale tiltag. Ud over at støtte højtlæsning er der for eksempel inviteret til leg på legepladsen, fællesspisninger, idrætsfællesskaber og andre initiativer til at styrke naboskabet.

Kernen i de almene boliger

Selvom det ikke var et kriterium, handlede flertallet af indstillingerne til Domea.dk’s bæredygtighedspris i år om fællesskaber. Hvilket passede godt ind i temaet på årets landskonference, hvor prisen blev uddelt. Her var netop fællesskabet omdrejningspunktet for de forskellige oplæg og drøftelser blandt de deltagende beboerdemokrater.

– Fællesskab og demokrati er kernen i den danske almene boligform. Og jeg tror, at netop dét er grunden til, at den sociale bæredygtighed fylder så meget i indstillingerne til bæredygtighedsprisen, lød det fra jurymedlem Ulrik Hoffmeyer ved prisuddelingen.

Ulrik Hoffmeyer, der er adm. direktør i Bo-Vest og bestyrelsesmedlem i Domea.dk, overrakte prisen til beboerkonsulent Signe Pejstrup og projektchef Teresa Askham fra Aktive Boligområder i Svendborg. De modtog prisen på vegne af Naima, som ikke selv havde mulighed for at være til stede på Landskonferencen. De fik også disse ord med tilbage til Naima og projektet:

– Fællesskaber holder ensomheden fra døren. De skaber nyt liv i boligområder. Gør dem til steder, hvor man har lyst til at bo og leve. Årets vinder er et stærkt eksempel på netop dét. Og på hvad en enkelt ildsjæls ideer kan føre til for en masse andre mennesker, lød det fra Ulrik Hoffmeyer.

Mere højtlæsning på vej

Med Bæredygtighedsprisen 2024 følger 40.000 kroner, som skal bruges til at sætte yderligere skub i arbejdet med bæredygtighed. Naima har flere ideer til, hvordan pengene bruges bedst.

I projektet mangler der fx gode puder at sidde på og mere hyggelige rammer, når forældre og børn samles om højtlæsning. Der er også brug for lærerige spil og en reol til at opbevare det hele i. Og så vil Naima gerne invitere oplægsholdere til to fælles arrangementer for områdets børnefamilier.

Uanset hvordan midlerne konkret finder anvendelse, står det i al fald klart, at Naimas idé om at læse sammen, også i fremtiden vil være med til at bringe beboerne i Svendborg sammen.