Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at vi med vores forretningsstrategi om det individuelle fællesskab har kastet os ud i en større omstilling af vores virksomhed. Og vi er godt i gang med at bevæge os væk fra at være et klassisk administrationsselskab, hvor ’one size fits all’ til at være en langt mere kunde- og rådgivningsorienteret virksomhed.
Nu har vi taget endnu et syvmileskridt i den retning. For med stor opbakning fra vores kunder er vi efter et udbud i markedet lykkedes med at lande en ny samarbejdsaftale med EG, som kan møde vores krav til bl.a. fleksibilitet.
En omfattende omstilling
Omstillingen af vores virksomhed er omfattende, og det kræver en del – det gælder for så vel vores kunder som for vores medarbejdere og også for vores systemer og hele vores digitale understøttelse.
Derfor har vi i tæt samarbejde med vores kunder i længere tid arbejdet med at udskifte de digitale værktøjer og systemer, der ikke længere kunne løfte vores behov, og udvikle bedre digitale løsninger.
En af de løsninger, der ikke længere matcher vores grundlæggende behov, er UNIKs Bolig4, der bl.a. ikke tilbyder de muligheder for tilpasning og fleksibilitet, som vi har brug for.
Så da UNIK meldte ud, at de vil udfase Bolig4 helt i løbet af de næste par år, valgte vi at gå i markedet for at finde en ny og bedre digital administrationsløsning.
Og selvom den fleksibilitet og tilpasning, vi gerne vil have, ikke lige umiddelbart var let at finde, så lykkedes det. Den 1. april kunne vi således efter et godt forhandlingsforløb skrive under på en ny samarbejdsaftale med EG.
- Vi har stillet en række krav, som har udfordret markedet. Og det har vi, fordi den individuelle valgfrihed og fleksibilitet, som vores kunder ønsker og har behov for, skal kunne matches i vores digitale administrationsløsning. Og dét er bestemt ikke standard for de løsninger, der er på markedet, som det ser ud nu, må vi bare konstatere. Her kører man stadig meget med ’pakkeløsninger’, hvor vi ville skulle betale for det hele, selvom vi kun skulle bruge udvalgte dele. Så på en måde er den aftale, vi har fået forhandlet med EG, lidt af et nybrud i markedet. For EG har accepteret at dele deres løsning op i henholdsvis kerne og tilvalgsfunktionalitet, så vi kun betaler for det, vi anvender – og det kan vi godt være tilfredse med at være lykkedes med, siger Lars Holmbjerg, direktør for koncernøkonomi og forretningsudvikling i Domea.dk.
Resultat af stor opbakning og et stærkt fællesskab
Den nye digitale administrationsløsning vil sammen med det generelle løft af vores digitale værktøjskasse give os en langt mere fremtidssikret og sammenhængende digital platform – en platform, som kan understøtte vores nye forretningsmodel, der er centreret om at hjælpe nuværende og potentielle kunder med at nå deres individuelle mål, visioner og drømme.
Betyder det så, at alt bare blive let herfra? Nej, siger Lars Holmbjerg:
- Der kommer helt sikkert til at være udfordringer undervejs. Det gør der altid med it-projekter, og ikke mindst når man som bruger går fra én løsning, man kender, og over på noget nyt. Men det ændrer ikke på, at dette skifte er et nødvendigt skridt at tage – og det helt rigtige at gøre for vores virksomhed og vores kunder.
Og han står ikke alene med den holdning. For alt dette er kun blevet en realitet på grund af den store opbakning fra vores kunder og det stærke fællesskab, som vi har.
- Det her er jo i den grad en af grundene til, at vi er så glade for at være en del af Domea-fællesskabet. BO-VEST kunne ikke på egen hånd have fået en tilsvarende løsning som erstatning for Bolig4. Hvis vi stod alene, havde vi måttet gå med den standardløsning, EG kunne tilbyde, eller være gået over på HabiCen (UNIKs nye løsning, red.) – og begge ville være pakkeløsninger, hvor vi ville ende med at betale for alt muligt, vi ikke skal bruge. Så ja, der er store omkostninger forbundet med overgangen, men jeg er sikker på, at det er den bedste – og sandsynligvis i længden også den billigste løsning, vi ville kunne få, siger Ulrik Brock Hoffmeyer, der er direktør hos BO-VEST.
I Haderslev Boligselskab er formand Lone Birch heller ikke i tvivl om, at det er en god løsning, vi står med. For hende er især det, at vi har fundet en digital administrationsløsning, der på den måde kan være med til at understøtte det individuelle fællesskab, der begejstrer.
- I vores fællesskab er der jo plads til alle – både dem, der har fuld forretningsførelse og dem der har opdelt, og ja også erhvervskunderne ligesom Ulrik, der har egen forretningsførelse. At kunne administrere det og den fleksibilitet i ydelser og opgaveløsning, som vi har brug for som kunder, det kræver altså noget. At vi nu står med en digital løsning, der kan understøtte vores fælles projekt og ambitioner omkring det individuelle fællesskab, det er jeg rigtig godt tilfreds med. Så de overgangsomkostninger, der er forbundet med det, må vi altså tage med. Og faktisk kunne det her i mine øjne meget vel være noget, der ville tiltrække andre boligselskaber – jeg kender til mange, også bare her i mit lokalmiljø, der savner sådan et fællesskab, siger Lone Birch.
Løbende overgangsfase – og alle vil være på i 2027
Arbejdet med at forbedre den digitale understøttelse af de daglige opgaver i servicecentrene og i ejendomsdriften fortsætter, og der vil løbende komme flere tiltag til, som bliver rullet ud i tæt samarbejde med de enkelte servicecentre.
Den digitale administrationsløsning vil i første omgang blive sat op for én kunde, som vil gå i drift på den nye løsning fra den 1. oktober i år. På den måde kan vi i fællesskab få nogle erfaringer med systemet i praksis og nogle læringer, inden vi ruller løsningen ud hos de øvrige kunder.
Planen er herefter, at EG Bolig vil være fuldt implementeret for alle kunder med fuld og opdelt forretningsførelse næste efterår, mens konverteringen for vores kunder med egen forretningsførelse – erhvervskunderne – vil ske i løbet af 2027.