Icon / ae andet arrow-down arrow-down arrow-down beboermappen Boligsøgning bytte-fremleje photograph checkmark document domea_ae dropdown_arrow Forbrug handbog husleje-forbrug hvad-almenbolig klage LinkedIn location login mail opsigelse phone Print reparationer-forbedringer search share_facebook share_linkedin share_mail share_twitter Svar på tilbud Twitter sog-bolig svar-lejetilbud websupport midtdanmark syddanmark sjaelland hovedstaden nordjylland

Ungdomsboliger, familieboliger, ældre- og plejeboliger. Der er brug for flere almene boliger mange steder i landet. Nu har Domea.dk, som bygger for en lang række almene bygherrer, sat navne på de entreprenører, vi ønsker at samarbejde med i fremtiden.

Der er tale om rammeaftaler for totalentrepriser af nybyggeri og transformation af eksisterende bygninger. De gælder for hhv. Øst- og Vestdanmark og løber i tre år med mulighed for forlængelse. Aftalerne har en samlet entreprisesum på potentielt to milliarder kroner.

Aftaler med større robusthed

Som noget nyt indeholder rammeaftalerne både primære og sekundære aftaleholdere. De sekundære kommer i spil, hvis det byggeri, der skal opføres, stiller særlige krav, der fordrer et miniudbud. Her kan primære og sekundære aftaleholdere byde ind på samme vilkår.

Med rammeaftalemodellen lægges der op til et tættere samarbejde mellem entreprenør og bygherre, hvor parternes viden bringes i spil så tidligt som muligt. På den måde kan man i samarbejde afdække, hvordan projekterne kan realiseres inden for de givne rammer. Det gælder inden for økonomi, boligtype, beliggenhed, lokalplanskrav og ønsker fra hhv. boligselskab og kommune.

Den tidlige involvering skal give en relation med større forståelse for parternes muligheder og succeskriterier. På den måde sikres en større robusthed i det samlede aftalekompleks.

Netop samarbejde og robusthed har været i fokus i forbindelse med udarbejdelsen af de nye aftaler fortæller Signe Sønderskov, der er direktør for byggeri og byudvikling i Domea.dk.

- Fordelen ved at indgå den her type aftaler er, at vi får mulighed for tættere og længerevarende samarbejder med entreprenørerne om udvikling og opsamling af viden på tværs af de byggeprojekter, vi arbejder med, siger hun.

Signe Sønderskov lægger ikke skjul på, at man samtidig forsøger at imødekomme de udfordringer, som de mange konkurser i branchen tidligere har været årsag til.

- Rammeaftalemodellen lægger først og fremmest op til et tæt og forpligtende samarbejde, hvor entreprenøren har stor indflydelse på projektet og derved reduceres den økonomiske risici for de involverede parter. Derudover skaber vi en større sikkerhed for vores kunder ved at de sekundære aftaleholdere relativt enkelt kan erstatte de primære, hvis det alligevel skulle gå hen at blive nødvendigt, siger hun.

Der er skrevet under på tre primære og to sekundære aftaler i Østdanmark samt fire primære og to sekundære aftaler i Vestdanmark.